in English

Kaunislampi Sarakylässä

Tämä rotkojärvi on syntynyt kallioperän murroksen liikahduksesta.

Kaunislammen länsipuolella 200 m päässä olevalla muinaisrantakivikolla voi sulkea silmänsä ja ajatella sama paikka 9 000 vuotta sitten. Seisot Ancylus-järven rannalla, nykyistä Itämerta paljon suurempana ja sitä 200 metriä korkeammalla lainehtineen veden äärellä. Olet ulkosaaristossa, nykyisen Syötteen alueen vaarat pistävät korkeina saarina ylös järvestä. Kun katsot etelään, yhtämittaista järvenselkää aukeaa Puolaan saakka. Takanasi pohjoisessa mannerjäätikkö jatkaa vetäytymistä ja sulamista. Rantakivet ovat edelleen paikallaan. Ne ovat joskus ottaneet vastaan ison selän tyrskyt.

Matkaa lähtöpaikalle Syötteen luontokeskukselta tulee yhteensä 35 km. Rytingin kylän jälkeen jatketaan Ruuhensuontietä 12 km, ja pienehkö pysäköintipaikka on tien oikealla puolella.

Koko luontopolun pituus on 6,5 km, ja suorinta tietä päivätuvalle on 2,5 km. Alkumatkasta taivalletaan hakkuuaukeiden keskellä, mutta maisemat paranevat lampea lähestyttäessä. Tuvan sisällä on kotakeittiö, jossa kelpaa tulistella. Lammen kallioilla näkyi useita nuotion jälkiä, mutta sinne ei tulia tietenkään saisi tehdä, sillä Kaunislampi on suojeltu aarnialue.

Reitin lähtöpisteen osoite: Ruuhensuontie 1217-1179, 93250 Pudasjärvi

 

Kaunislampi Sarakylässä
Kaunislampi Sarakylässä