in English

Sarakylä

Sarakylä, maarekisterissä Sarajärven kylä, sijaitsee Pudasjärven kaupungin pohjoisosassa.

Se rajoittuu lännessä Ranuan, idässä ja pohjoisessa Posion ja Taivalkosken kuntiin. Pudasjärveläiset naapurikylät ovat Yli-Livo ja Metsälä. Kylää voisi luonnehtia soiden ja vaarojen kyläksi. Kylän halki virtaavan Livojoen länsipuoli on pääasiassa soista, alavaa maata. Itälaidalla nousevat vaarat, korkeimpana Sotivaara Syötteen kansallispuistossa, 390 metriä merenpinnan yläpuolella.

Livojoen kyljestä, Rytinkijärvestä, löytyy kylän matalin korkeuskäyrä, noin 143 metriä. Livojoen lisäksi kylän alueella virtailee Kouvanjoki. Järvistä suurin on noin 200-hehtaarinen Sarajärvi. Kouvanjärvi ja Rytinkijärvi ovat sitä reilusti pienempiä. Pieniä lampia on kylän alueella kymmeniä.

Vattumarkkinat

Sarajärven alueen kyläseura on toiminut jo vuosikymmeniä. Sen merkittävin jokavuotinen tapahtuma on Vattumarkkinat. Jo yli 30:nä kesänä on Sarakylän koululle ja urheilukentälle kokoontunut satoja ihmisiä elokuisena viikonloppuna. Ohjelma on ollut pääosin kyläläisten järjestämää, hyvänä lisänä on ollut Pudasjärven seurakunta. Puhujina on vieraillut kansanedustajia eri puolueista, kerran maaherra, samoin maakuntajohtaja. Monille markkinavieraille tärkeää on ollut vanhojen tuttujen tapaaminen. Kylän perinneruoka, kuivalihavelli, on monille syy, jonka vuoksi markkinoille tullaan.

Palvelut

Kyläkoulu toimii, Rytingissä on kyläkauppa, Pisteessä autokorjaamo, Jukuassa hirsirakentajan halli.

Taksi- ja maansiirtoyrittäjiä on useita, maatalousyrittäjiäkin löytyy muutama. Maidon lisäksi he tuottavat naudan- ja jotkut lampaan lihaa. Poroja on myös muutamilla kyläläisillä, Sarakylä kuuluu Pudasjärven Livon paliskuntaan.

Kyläkoulu Sarajärvellä on kaikkien kyläläisten käytössä. Nuorisoseurantalo, Sarapirtti, Kouva kylätalo Karhula sekä seurakunnan siunauskappeli Nuorunkakankaan hautausmaalla ovat myös yhteisiä kokoontumistiloja.

Sarakylän halki virtaa Livojoki

Sarakylä asemoituu maantieteellisesti Itä-Suomen vaara-alueen rajamaille, jonka halki virtaa Livojoki. Livojokeen taas laskee Kouvanjärvestä lähtevä Kouvanjoki. Näihin jokiin laskee huomattava määrä kalapitoisia tonkopuroja. Luonto alueella on monipuolinen antaen kesäisin runsaan valikoiman marjoja mm. soilta hillaa ja karpaloa, kankailta ja vaaroilta vattua, mustikkaa, puolukkaa sekä monia muita luonnon antimia. Talvella samat alueet antavat upeat mahdollisuudet monimuotoisiin luontoharrastuksiin.

Lähimenneisyydessä paikallinen kyläseura toteutti EU-rahoitteisen Juutislammen luontopolku-hankkeen. Valmistuttuaan luontopolku on saanut suuren suosion, jolla on kävijöitä riittänyt sekä kesäisin että talvella auki pidettävien latujen ansiosta. Polun lähtöpisteessä sijaitseva lintutorni on suosittu bongareitten tähystyspaikka. Polku kiertää Juutislammen ympäri ja välillä voi istahtaa ihailemaan kauniita maisemia sekä lukemaan matkan varrella sijaitsevista tauluista paikallishistoriaa. Luontopolun puolimatkassa olevaan Salmenniemeen on rakennettu onkilaituri ja laavu tulisijoineen, jossa voi ”täräyttää” nokipannukahvit. Salmenniemen toisella puolen sijaitsee Sarajärvi. Sarajärven ja Juutislammen yhdistää kanava johon on rakennettu veneilyn mahdollistava kaarisilta. Kokonaisuudessaan reitti tarjoaa upeita elämyksiä ja hienoja hetkiä.

Sarakylä kartta